Ved første øyekast kan det være vanskelig å differensiere mellom en skinnsofa laget av 100 % ekte skinn, og en skinnsofa som er produsert av syntetiske stoffer som skal etterligne skinn. Det er likevel verdt å merke seg forskjellen på disse måtene å lage skinnsofa på, da fordelene ved å velge det ene over det andre alternativet strekker seg langt utover kun det estetiske uttrykket. Nedenfor har vi samlet alt du må å vite om skinnsofaer, slik at du skal få den informasjonen du trenger for å gjøre en god vurdering, og et godt kjøp.

Produksjon

En skinnsofa av 100 % ekte skinn er produsert ved hjelp av dyreskinn — vanligvis fra ku. Det finnes ulike måter å bearbeide stoffet på, noe som vil gi skinnsofaene ulik finish og uttrykk. Her er det verdt å trekke frem fullkorn skinn, som ofte regnes som det mest eksklusive alternativet. Når det kommer til syntetisk fremstilt skinn, så er den mest fremtredende forskjellen at det ofte ikke er produsert av dyreskinn. Noen ganger vil det være laget av en blanding av delvis skinn og annet menneskelagd materiale, mens andre ganger vil du finne skinnsofaer som er laget kun av tekstiler, slik som polyester og vinyl. Du vil ofte se at slike skinnsofaer er laget av PU-skinn eller PVC-skinn. Både PU-, og PVC-skinn gjennomgår behandling for å gjenskape utseende til 100 % ekte skinn, men det vil likevel være merkbare forskjeller med tanke på kvalitet, hvor stor påvirkning det har på miljøet, og hvordan det kjennes ut. Dette vil vi gå gjennom nedenfor!

Kvalitet

En av de kanskje største forskjellene mellom en skinnsofa av ekte skinn, og en laget av imitert skinn, er kvaliteten og holdbarheten på sofaen. Mangel på syntetisk materialet hos en skinnsofa av ekte skinn, gjør at stoffet er sterkere, og mer slitesterkt. Ekte skinn er også lettere å vedlikeholde, dersom det skulle bli litt slitt. Det vil ofte bli like fint som nytt etter en behandling! Med imitert skinn vil du gjerne kunne se tydelige bruksmerker etterhvert som tiden går, fordi materialet er mer fleksibelt, og det vil strekke seg etter mye bruk. Dette er også noe av grunnen til at en skinnsofa er mer miljøvennlig enn en sofa av syntetisk skinn; den holder rett og slett lenger, og du trenger dermed ikke å gå til anskaffelse av en ny sofa etter noen år.

Følelse

Noe av det mange setter pris på ved en ekte skinnsofa er hvordan den føles mot huden. Ekte skinn er mykt, men med en svak kornete overflate. Dersom stoffet føles litt for mykt, kan det derfor tyde på at det er syntetisk skinn. Fordi skinnet kommer fra ekte dyr, vil de ulike områdene kunne føles litt forskjellig, men dette gjør også at sofaen vil ha et mer unikt preg over seg. Sist men ikke minst, er ekte skinn varmere enn imitert skinn, noe som er fordelaktig når det brukes i en sofa, der man gjerne vil ha det ekstra godt og komfortabelt!